top of page

DE WARMING-UP: HOE JE WORKOUT BEGINNEN?


Bij sport is de opwarming van groot belang. En dat geldt ook wanneer je gaat fitnessen. Een doorgedreven fitness warming-up doet het bloed door je aderen stromen, verhoogt je lichaamstemperatuur en vermijdt blessures. Hoe gaat het in z’n werk en wat zijn de voornaamste aandachtspunten? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Niet alleen maar stretchen

Heel wat mensen vergeten de warming-up. Ze nemen meteen hun trainingsschema bij de hand en vliegen erin. Resultaat? Een verhoogd risico op blessures en een work-out die veel minder effect heeft. Sommige mensen denken ook dat stretchen hetzelfde is als een opwarming. Stretchen maakt deel uit van een warming-up, maar is helemaal niet voldoende om je lichaam op een fysieke inspanning voor te bereiden.

warming-up: doeltreffende oefeningen

Dankzij een fitness warming-up maak je je spieren los en bereid je ze voor op een inspanning. Deze oefeningen zijn ideaal:

  • 5 minuten lopen/wandelen: loop 30 seconden, wandel daarna 30 seconden en herhaal dit 5 keer.

  • 50 calorieën kwijt raken: zorg ervoor dat je het aantal verbrande calorieën op het display van de roeimachine te zien krijgt en roei totdat je 50 calorieën hebt verbrand.

  • 10 minuten ‘omhoog’ wandelen. Verhoog het klimpercentage op de loopband met 1 graad gedurende 10 minuten.

  • 5 minuten sprintintervals: sprint 30 seconden (zo snel je kan) en recupereer 30 seconden (je normale snelheid). Herhaal deze oefening 5 keer.

Extra tips voor een geslaagde opwarming

Een goede warming-up duurt zo’n 20 minuten. Zorg ervoor dat je geleidelijk opbouwt. Aan het eind mag je de intensiteit wat opdrijven zodat je licht begint te zweten. Verder is het ook een goed idee om voor de nodige afwisseling te zorgen. Anders wordt de opwarming al snel een opdracht waar je tegenop kijkt. Hou ook rekening met de oefeningen die je tijdens je trainingssessie zal doen. Je kan bijvoorbeeld extra aandacht besteden aan de spiergroepen die je onder handen zal nemen.

Verlies tot slot de cooling-down niet uit het oog. Die is even belangrijk als de warming-up en zorgt ervoor dat je lichaam sneller recupereert en je spieren sneller herstellen.


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page