top of page

Tips voor het aanschaffen van wandelschoenen

Als je gaat wandelen zijn goede schoenen van groot belang. Een wandelschoen die slecht zit kan een hoop pijn bezorgen en je wandelplezier ontnemen. Wandelschoenen moeten natuurlijk altijd goed ingelopen worden en goed bij jouw voeten passen.

Om erachter te komen welke schoenen voor jou geschikt zijn kun je de schoenen het beste zelf testen! Je kunt immers alleen zelf bepalen of de wandelschoenen écht lekker zitten. Door de schoenen enkele dagen in huis te dragen kun je vaak al een goede inschatting maken of de schoenen geschikt zijn voor jouw voeten.

Hoe kies je de juiste wandelschoen?

Het kiezen van een wandelschoen is natuurlijk altijd een persoonlijke kwestie waarbij eerdere ervaringen, je loopstijl en het terrein waarop je de schoenen gaat gebruiken van belang zijn.

Daarnaast zijn er een aantal andere belangrijke aspecten erg belangrijk bij het kopen van een wandel- of bergschoen, de perfecte wandelschoen bestaat immers niet. Je hebt verschillende type bergschoenen welke we hieronder zullen omschrijven. Ieder type heeft een eigen functie.

Wandelschoen of lichte bergschoenen ( Klasse A schoenen)

Dit is een meestal een schoen met lage schaft. De zool is steviger dan bijvoorbeeld de zool van een hardloopschoen. Ook zit er meer profiel op de zolen wat deze schoenen geschikt maakt voor gebruik op zowel vlakke verharde als onverharde paden.

Als je overweegt om lage wandelschoenen aan te schaffen dan is het wel goed om te letten op de stijfheid van de zool. Vind je veel ondersteuning prettig of krijg je snel vermoeide voeten? Kies dan een wandelschoen met een wat stuggere zool.

Wandelschoenen die gemaakt zijn van leer geven vaak wat meer ondersteuning dan de synthetische varianten. Deze zijn over het algemeen wel weer lichter. Voor ongelijk of erg ruw terrein zijn deze schoenen echter minder geschikt. Klasse A schoenen bieden hiervoor te weinig ondersteuning aan enkels en voetzool.

Middengewicht bergschoenen ( Klasse B schoenen)

Deze schoenen zijn erg populair onder wandelaars die graag lange tochten maken op vlak of glooiend terrein. De schoenen geven meer ondersteuning dan klasse A wandelschoenen en hebben ook een stuggere zool. Loop je echt alleen op verharde paden en zonder bepakking? Dan kun je toch beter voor een lage wandelschoen kiezen.

Zware bergschoenen (Klasse C schoenen)

De klasse C bergschoenen zijn zware bergschoenen gemaakt van stug leer met extra verstevigde neuzen en zolen. Deze schoenen geven veel ondersteuning aan zowel je enkels als je voetzolen. Ze zijn vaak waterdicht en gaan lang mee. Ook in Nederland zie je opvallend vaak mensen wandelen met zware klasse C bergschoen.

Iedere wandeling zijn eigen schoen

Het lijkt haast of veel mensen denken dat een zware en stugge bergschoen beter loopt dan de lichtere, beter gedempte klasse A wandelschoenen. Dit is echter een misvatting. Ga je met een zware rugzak de bergen in dan zijn deze schoenen echt iets voor jou!

Gebruik je de schoenen voor lange tochten op vlak terrein? Kies dan voor een lage wandelschoen hiervan zul je veel meer plezier hebben. Deze schoenen geven namelijk veel meer comfort op verharde wegen en paden, zijn vriendelijker voor je knieën en kosten veel minder energie omdat ze een stuk lichter zijn!


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page